
KARBON AYAK İZİ DANIŞMANLIĞI
Karbon ayak izi, bireylerin veya bir kuruluşun faaliyetlerini sonucunda atmosfere saldığı sera gazı miktarını ifade eden bir ölçüdür.
Genellikle karbondioksit (CO2) ve diğer sera gazlarının (metan, azotoksit gibi) için hesaplanır.
Zorunlu Sektörler;
- Çimento
- Elektrik
- Gübre
- Demir çelik
- Alüminyum
- Hidrojen
Günümüzde dünyadaki iklim değişikliğinin hissedilir seviyeye gelmesi çevreyi korumaya yönelik politikalar tüm dünyada ön plana çıkmış durumdadır. Bu politika doğrultusunda firmaların çevreye verdikleri tahribatı en aza indirmek için karbon salınımının azaltılmasına yönelik tedbirler alınmaya başlanmıştır.
ISO 14064-1, kuruluşların karbon ayak izlerini tespit edip kontrol altına almaları için gereklilikleri belirleyen bir standarttır. Bir kuruluşun sera gazı envanterinin tasarımı, geliştirilmesi, yönetimi, raporlanması ve doğrulanması için gerekli şartları kapsar.
ISO 14064-1, sera gazı yönetimini iyileştirmek amacıyla sera gazı emisyon sınırlarının belirlenmesi, bir kuruluşun sera gazı emisyonlarının hesaplanması ve şirketin özel tedbirlerinin veya faaliyetlerinin tanımlanması için gerekleri içerir. Ayrıca, doğrulama faaliyetleri için envanter kalite yönetimi, rapor etme, iç tetkik ve kuruluşun sorumluluklarına ilişkin şartları belirler.
Kuruluşların karbon ayak izlerini hesaplamaları,
- Çevre ve iklim değişikliğine karşı üstlendikleri sorumluluğu göstermelerini,
- Sera gazları ile ilgili yükümlülüklerini ve risklerini belirleyerek bunların yönetilmesini,
- Sera gazı emisyonlarının yönetilmesi ve azaltımı için etkili bir strateji oluşturmak üzere kullanılabilecek bilgilerin elde edilmesini,
- Sera gazı envanteri ve raporlaması için performansa yönelik bir yönetim sisteminin kurulmasını,
- Sera gazlarının ölçülmesi, raporlanması ve doğrulanmasında tutarlılık, şeffaflık ve güvenilirliğin arttırılmasını,
sağlamaktadır.
Kurumların karbon ayak izinin hesaplanması, müşteri ve yatırımcı talepleri, Uluslararası pazarlama avantajı, kurum imajı, AB Emisyon ticareti mekanizmalarına katılım, sosyal sorumluluk ve sürdürülebilir çevrede sera gazı emisyonunun azaltımı açısından önem arz etmektedir. İklim değişikliğine yönelik stratejiler geliştirmek, işletmelere bu kapsamda karşı karşıya kaldıkları risklerini belirleme ve anlama fırsatı verirken, aynı zamanda düşük karbon ekonomisinden doğan bazı yeni pazar veya ürün fırsatlarını değerlendirme imkanı tanıyacaktır.